Make your own hypothesis

Methods 
Aangereikt door het lectoraat: Critical Media Lab door Michela Büsse

Samenvatting

Tijdens de workshop hebben wij kennis gemaakt met een methode wat een mix is van Context Mapping en Card sorting. Bij deze methode was het de bedoeling dat je afbeeldingen, quotes en onderzoeksvragen verzamelde over materialen en daarmee een stelling of een hypothese samenstelde. Deze afbeeldingen, quotes en onderzoeksvragen waren bij deze workshop al verzameld door de onderzoeker. Hier konden de andere onderzoekers uitkiezen en zouden daarmee met een hypothese komen. Om deze methode zelf te gebruiken zonder andere onderzoekers kan de data ook zelf verzameld worden.


“to protect the land, you need to protect the sand”

– Michela Büsse

Hoe werkt het?

Tijdens de workshop zijn meerdere methodes gebruikt. Hieronder leggen wij kort uit welke methode we daarvoor hebben gebruikt en hoe we deze workshop als methode zouden omschrijven.

 • Context Mapping
 • Desk research
 • Card sorting
 • Field Research
 • Expert interview
 • (toekomst) Biometrics


“Make your own method”


– Michela Büsse

Bij deze workshop kwamen veel verschillende methodes ter sprake. Michaela had in het begin van haar onderzoek al veel deskresearch gedaan en haar bevindingen vertelde ze in het begin van haar workshop. Hier werd al snel duidelijk dat ze ook field research moest gaan doen in haar onderzoek omdat haar onderzoeksvragen niet alleen door desk research beantwoord konden worden. Daarnaast heeft ze ook met experts gesproken tijdens haar reizen op zoek naar zand.


“Being human as a practice”


– Michela Büsse

Onderzoeksfase

Door deze methode kan je kijken naar andere mogelijkheden waar je niet op zou komen zonder dat je buiten het boekje gaat denken. Bij deze methode wordt er van alles bedacht en is er niks fout.

Je gebruikt deze methode als je een onderzoeksopzet gaat maken. Door deze methode kan er een richting besloten worden voor het onderzoek en kan er dieper ingegaan worden op dat onderzoek.

Duur methode

Tijdens deze workshop hebben we ruim de tijd genomen om te discussiëren en te overleggen over de ideeën die iedereen had. Als je dit zelf ook doet ben je ongeveer 4 uur bezig met alle aspecten door te nemen en na te denken. Maar je zou ook een duidelijk tijdslimiet kunnen stellen voor de overleg/discussieer sessies.

Benodigdheden

Om deze methode waar te maken zijn er veel verschillende afbeeldingen, vragen en kandidaten nodig voor verschillende uitkomsten. Ieder heeft een eigen reden waarom ze dingen aan elkaar koppelen. Daardoor ontstaat er naderhand een discussie waar iedereen samen tot een stelling of hypothese komt.


“Human is not a neutral or universal category”


– Michela Büsse

Welke data kun je verzamelen?

Tijdens deze methode kan er verschillende data verzameld worden. De hoofd data die verzameld wordt zijn de hypotheses. Naast de hypotheses kunnen er ook hoofd- en deelvragen worden geformuleerd.

Moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad van deze methode zou ingedeeld kunnen worden bij gemiddeld. Het is een goed uit te voeren methode, en het denkwerk gaat redelijk organisch. Echter heeft deze methode wel het een en ander aan voorbereiding nodig. Voor deze methode heb je meerdere experts nodig die geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Daarnaast heb je zelf genoeg kennis nodig en genoeg beeldmateriaal om tot een duidelijke card sorting te komen.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Tijdens deze methode zijn er veel meningen van andere onderzoekers, hierdoor kunnen er hypothese geformuleerd worden die een zelfstandige onderzoeker niet alleen zou kunnen bedenken.
 • Er kunnen nieuwe combinaties ontstaan door verschillende afbeeldingen en quotes te combineren.
 • Door middel van verschillende materialen kan je tot nieuwe inzichten komen.

Nadelen

 • De mogelijkheid bestaat dat er onrealistische resultaten uit komen die niet van toepassing zijn voor het onderzoek. Dan weegt de waarde niet op tegen de hoeveelheid werk je in de methode steekt
 • Voor een nuttige uitkomst moeten er minimaal zes kandidaten zijn met een eigen mening en idee over het onderwerp
 • De methode kan op sommige momenten lastig te volgen of zweverig zijn

Methode uitwerking

Resultaten

Een voorbeeld resultaat was het maken van een mindmap waar allemaal verschillende quotes op stonden waar later over gediscussieerd werd. Een uitkomst van deze mindmap was dat zand gebruikt kon worden als valuta. Deze resultaten ontstonden doordat de verschillende onderzoekers met eigen inzichten en meningen gingen discussiëren.

Tips & Tricks

Een tip over de gehele workshop is dat er een rechte lijn in moet zitten zodat het makkelijker te volgen is.

Gerelateerde methode

 • Context Mapping
 • Desk research
 • Card sorting
 • Field Research
 • Expert interview
 • (toekomst) Biometrics